Persoonlijk maatwerk zonder wachttijden

Opleiding

Hieronder vindt je informatie over onze beide cursussen en workshop.
Wij geven een combinatiekorting voor degenen die beide cursussen volgen. 

De docenten zijn Annelies Boers (GZ-psycholoog) en Nathalie van Koesveld (ggz-agoog/hypnotherapeut).
Op onze Team-pagina lees je meer over hen

 

Traumabehandeling met paarden

Deze cursus is voor professionals die een gedegen scholing hebben in traumabehandeling (met name EMDR), beschikken over praktijkervaring, en zich graag verder willen specialiseren om traumabehandeling met paarden te kunnen geven. Hierbij is het ook nodig dat je voldoende ervaring hebt met paarden, omdat je verantwoordelijk bent voor de veiligheid van jezelf, de paarden en de cliënt.  Wij maken hierbij een uitzondering voor duo’s, waarbij een van de twee ervaring heeft met paarden en zich richt op de veiligheid (zie hieronder)  

De basis in onze traumabehandelingen is EMDR. Wij focussen ons in de verdiepingscursus vooral op hoe je het effectief paard inzet voor deze behandeling.

In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Het koppelen van de theoretische achtergronden en meest recente inzichten van de verschillende traumabehandelingen aan de eigenschappen van de paarden
  • De indicaties en contra-indicaties voor traumabehandeling met paarden
  • Het doelmatig inzetten van het paard voor het verminderen van traumaklachten.=
  • Kennis en handvatten om dissociatie tegen te gaan

Na afloop van de cursus weet je het paard effectief in te zetten in de traumabehandeling op 1 of meer van de verschillende manieren:

  1. Met een paard dat los beweegt in de ruimte
  2. Met een paard dat door de cliënt vastgehouden en begeleid wordt
  3. Cliënt zit of ligt op het stilstaande paard
  4. Cliënt zit op het bewegende paard

 

Vooropleiding

  • Basiskennis van en ervaring met EMDR en/of Imaginaire Exposure
  • Enkele jaren ervaring met paarden, op de grond dan wel onder zadel

Vaktherapeuten en CGW’ers (of vergelijkbaar) die samenwerken met een traumabehandelaar zijn ook welkom zodat je binnen jouw vakgebied beter kan aansluiten bij de traumabehandelingen. Omdat de toepassing met paarden erg nieuw is en specifieke kennis vraagt, geven wij er wel de voorkeur aan dat je als behandelteam komt, zodat je de kennis die je opdoet ook samen kunt implementeren.

Wij weten dat sommige therapeuten samenwerken met een paardenspecialist, bijvoorbeeld vanuit het EAGALA model of omdat zij zelf te weinig kennis en ervaring hebben met paarden. Deze paardenspecialist richt zich dan vooral op de inzet van het paard en de fysieke veiligheid. Wij staan zeker open voor degene die deze rol vervult; je kan dan als behandelteam samen de cursus volgen.

Praktisch

Kosten: 550 euro
Duur:  2 dagen op locatie, en tot 3 maanden na afronding de optie om 1 uur supervisie te volgen
Locatie: Wildekampseweg 82 a in Wapenveld

Data:   nog te bepalen 

Minimum aantal deelnemers: 4 (maximaal 10)

 

 

 

Workshop Traumabehandeling met paarden

Momenteel geven we deze workshops alleen op aanvraag, op een externe locatie of op onze eigen locatie. 

Wij geven ook een kortere workshop over Equine Assisted EMDR.  De workshops zijn met name bedoeld voor collega therapeuten, verwijzers en samenwerkingspartners.

In deze workshops geven wij heldere uitleg over wat EMDR is en hoe een traject er bij ons uit zou kunnen zien. Wij leggen (aan de hand van voorbeelden) het een en ander uit aan theorie, en laten met videomateriaal van daadwerkelijke sessies zien hoe een sessie eruit ziet. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en het bespreken casuïstiek.  Na het volgen van deze workshop heb je voor jezelf een goed beeld van wat hoe EMDR met de inzet van paarden er uit ziet. 

 

 

 


Traumatherapie


Traumatherapie

Bij Paardkrachtig specialiseren wij ons in (intensieve) traumatherapie met de inzet van paarden. Wij passen voornamelijk EMDR toe, maar ook elementen uit bijvoorbeeld de cognitieve gedragstherapie en schematherapie. EMDR met […]

Lees meer

Opleiding


Opleiding

Hieronder vindt je informatie over onze beide cursussen en workshop.Wij geven een combinatiekorting voor degenen die beide cursussen volgen.  De docenten zijn Annelies Boers (GZ-psycholoog) en Nathalie van Koesveld (ggz-agoog/hypnotherapeut). […]

Lees meer

Onderzoek


Onderzoek

Er is al veel onderzoek gedaan naar EMDR, en ook is er het een en ander bekend over de therapeutische waarde die paarden kunnen hebben. Wat precies de toegevoegde waarde […]

Lees meer