Persoonlijk maatwerk zonder wachttijden

Opleiding

 

Opgeven kan door het volgende formulier in te vullen:    Opgave formulier

 

Traumabehandeling met paarden – tweedaagse training

Deze training is voor (GGZ)professionals die een gedegen scholing hebben in traumabehandeling (met de nadruk op EMDR), die beschikken over enige praktijkervaring, en zich graag verder willen specialiseren om traumabehandeling met paarden te kunnen geven. Hierbij is het ook nodig dat je voldoende ervaring hebt met paarden, omdat je verantwoordelijk bent voor de veiligheid van jezelf, de paarden en de cliënt.

Sommige therapeuten werken samen met een paardenspecialist, vanuit een therapeutisch model en/of omdat zij zelf te weinig kennis en ervaring hebben met paarden. Deze paardenspecialist richt zich dan vooral op de inzet van het paard en de fysieke veiligheid. Wij staan zeker open voor degene die deze rol vervult; je kan dan als behandelteam samen de training volgen.

Vaktherapeuten en CGW’ers (of vergelijkbaar) die samenwerken met een traumabehandelaar zijn ook welkom zodat je binnen jouw vakgebied beter kan aansluiten bij de traumabehandelingen. Wij geven er wel de voorkeur aan dat je als behandelteam komt, zodat je de kennis die je opdoet ook samen kunt implementeren.

Beschrijving van de training
Wij zetten de paarden in bij EMDR en CGT en in mindere mate bij IE, ImRs en NET.  Wij focussen ons in de verdiepingscursus vooral op hoe je het effectief paard inzet voor een EMDR behandeling. Een kleiner deel van de tijd besteden we aan de overige methoden voor traumabehandeling en aan regulatie/polyvagaal. 

De training bestaat uit 2 dagen met de mogelijkheid om tot 3 maanden na de laatste dag een uur supervisie te volgen. Let op: voor degenen die al een opleiding voor therapie/coaching met inzet van paarden hebben gevolgd kan het ochtenddeel van de eerste dag herhaling zijn.  

In de training komen de volgende onderwerpen aan bod.

 • Het koppelen van de theoretische achtergronden en meest recente inzichten van de verschillende traumabehandelingen aan de eigenschappen van de paarden
 • De indicaties en contra-indicaties voor traumabehandeling met paarden
 • Selectie van paarden voor traumabehandeling en paardenwelzijn
 • Het doelmatig inzetten van het paard voor het verminderen van traumaklachten.
 • Kennis en handvatten om dissociatie tegen te gaan met inzet van de paarden

Na afloop van de cursus weet je het paard effectief in te zetten in de traumabehandeling op 1 of meer van de verschillende manieren:

 1. Met een paard dat los beweegt in de ruimte
 2. Met een paard dat door de cliënt vastgehouden en begeleid wordt
 3. Cliënt zit of ligt op het stilstaande paard
 4. Cliënt zit op het bewegende paard

Vooropleiding

 • Basiskennis van en ervaring met EMDR en eventueel andere methoden voor traumabehandeling
 • Ervaring met paarden in de dagelijkse omgang

Praktisch
Data:  vrijdag 20 september en vrijdag 18 oktober 2024

Tijden:  09:30 tot 17:00 (inloop vanaf 09:00)
Kosten: 550 euro  (inclusief lunch)
Duur:  2 dagen op locatie, en tot 3 maanden na afronding de optie om 1 uur supervisie te volgen
Locatie: Wildekampseweg 82 A in Wapenveld
Aantal deelnemers: 8 tot 10

We vragen dat je actief eigen casuïstiek inbrengt om mee te oefenen, evenals dat je tussen dag 1 en 2 aan de slag gaat met wat we je leren. 

De docenten zijn Annelies Boers (GZ-psycholoog) en Nathalie van Koesveld (ggz-agoog/hypnotherapeut).

 

Opgeven kan door het volgende formulier in te vullen:    Opgave formulier


 

 

Workshop Traumabehandeling met paarden

Momenteel geven we deze workshops alleen op aanvraag, waarbij de aanvragen zorgt voor voldoende deelnemers. Dit kan op een externe locatie of op onze eigen locatie. 

De workshops zijn met name bedoeld voor collega therapeuten, verwijzers en samenwerkingspartners.

In deze workshops geven wij heldere uitleg over wat EMDR is en hoe een traject er bij ons uit zou kunnen zien. Wij leggen (aan de hand van voorbeelden) het een en ander uit aan theorie, en laten met videomateriaal van daadwerkelijke sessies zien hoe een sessie eruit ziet. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en het bespreken casuïstiek.  Na het volgen van deze workshop heb je voor jezelf een goed beeld van wat hoe EMDR met de inzet van paarden er uit ziet. 

 

 

 


Traumatherapie


Traumatherapie

Bij Paardkrachtig specialiseren wij ons in (intensieve) traumatherapie met de inzet van paarden. Wij passen voornamelijk EMDR toe, maar ook elementen uit bijvoorbeeld de cognitieve gedragstherapie en schematherapie. EMDR met […]

Lees meer

Opleiding


Opleiding

  Opgeven kan door het volgende formulier in te vullen:    Opgave formulier   Traumabehandeling met paarden – tweedaagse training Deze training is voor (GGZ)professionals die een gedegen scholing hebben […]

Lees meer

Onderzoek


Onderzoek

Er is al veel onderzoek gedaan naar EMDR, en ook is er het een en ander bekend over de therapeutische waarde die paarden kunnen hebben. Wat precies de toegevoegde waarde […]

Lees meer