Veelgestelde vragen
• Wie kan meedoen aan een groep of individueel traject?
• Wie kan niet meedoen?
• Waarom gebruikt Paardkrachtig paarden?
• Ik ben bang voor paarden. Kan ik dan ook meedoen?
• Ik ben allergisch voor paarden. Kan ik dan ook meedoen?
• Is het alleen bedoeld voor mensen die van paarden houden?
• Leer ik ook paardrijden?
• Leer ik veel over paarden ?
• Wat doe je dan?
• Wat leer je zoal?
• Wat voor soort opleiding hebben de hulpverleners gevolgd?
• Wat moet ik aantrekken ?
• Hoe zit het met privacy
Wie kan meedoen aan een groep of individueel traject?
Paardkrachtig geeft therapie in groepen en individueel aan jongeren die bijvoorbeeld
- even niet zo lekker in hun vel zitten
- veel piekeren/ negatieve gedachten hebben
- waarbij het niet zo lekker loopt op school of werk
- die nare dingen hebben meegemaakt
Een groep is bedoeld als een boost, een zetje in de goede richting en een individueel traject gaat wat dieper in op problemen.
Naar inhoudsopgave
Wie kan niet meedoen?
Voordat je mee gaat doen vul je eerst een paar vragenlijsten in en plannen we een intake. In zo’n intake kun jij zien of het je wat lijkt en kunnen wij bekijken welk aanbod geschikt is. Mocht je bijvoorbeeld echt heel slecht in je vel zitten (depressief zijn) dan is de groep misschien niet de meest geschikte manier voor je om hulp te zoeken en is een individueel traject beter. Of misschien heb je wel heel iets anders nodig. We helpen je dan natuurlijk wel om iets anders te vinden!
Naar inhoudsopgave
Waarom gebruikt Paardkrachtig paarden?
Paarden zijn door hun gevoelige karakter goede leermeesters voor mensen. Door te ervaren hoe de paarden op jou reageren, ga je op een andere manier naar jezelf kijken. Paarden willen altijd weten of je geschikt bent voor de kudde en laten zich daarbij niet foppen door mooie praatjes of dure kleren. Ze reageren op jouw binnenkant, op wie je echt bent! Daardoor kunnen ze je bewust maken van dingen die je misschien zelf weggestopt hebt. De oefeningen met de paarden zijn zo ontworpen dat ze je uitdagen om op een totaal nieuwe manier met de uitdagingen in je leven om te gaan. Voor meer informatie over het gebruik van paarden in coaching en therapie, kijk onder het kopje EAL/EAP.
Naar inhoudsopgave
Ik ben bang voor paarden. Kan ik dan ook meedoen?
Zeker weten! Dat kan juist heel leerzaam zijn. Door met je angst voor paarden aan het werk te gaan, zal je merken dat je ook leert hoe je met andere angsten in je leven om kunt gaan. De oefeningen met de paarden gebeuren op de grond (dus niet op het paard) in een omheinde zandbak. Je hoeft niks te doen wat je niet durft, maar we zullen je wel uitnodigen om je grenzen steeds een beetje te verleggen.
Naar inhoudsopgave
Ik ben allergisch voor paarden. Kan ik dan ook meedoen?
Neem in dat geval contact met ons op, dan zullen we kijken of we een oplossing kunnen verzinnen. In de meeste gevallen zal je, met wat kleine aanpassingen, gewoon mee kunnen doen.
Naar inhoudsopgave
Is het alleen bedoeld voor mensen die van paarden houden?
Ons aanbod is zeker niet alleen voor paardenliefhebbers bedoeld. Ook mensen die helemaal geen ervaring hebben met paarden of zelfs bang zijn voor paarden, zijn van harte welkom om iets over zichzelf te komen leren! Eveneens bieden wij voor de individuele trajecten de mogelijkheid om zonder de paarden aan de slag te gaan.
Naar inhoudsopgave
Leer ik ook paardrijden?
We gaan niet rijden op de paarden, maar doen oefeningen met de paarden op de grond, in een omheinde zandbak of weide. Dit zijn eenvoudige en leuke oefeningen die je direct het effect van jouw gedrag en lichaamstaal laten zien. We geloven bij Paardkrachtig dat de paarden zich op die manier het meest natuurlijk kunnen gedragen, waardoor ze de mensen ook het meest over zichzelf kunnen leren.
Naar inhoudsopgave
Leer ik veel over paarden ?
Het doel is dat je iets over jezelf leert. Het gaat dus niet om paardenvaardigheden maar om levensvaardigheden. Je zult dan ook merken dat wij tijdens de sessies geen aanwijzingen geven over hoe je het beste met de paarden kunt omgaan. We zullen niet zeggen dat je het goed doet of fout, het gaat om wat werkt voor jou, of het jou helpt om je goed te voelen.
Naar inhoudsopgave
Wat doe je dan?
Bij de groepen bestaat elke bijeenkomst uit een deel theorie en een deel praktijk (oefeningen met de paarden). In het theoriegedeelte doen en bespreken we oefeningen die je helpen om je wat meer te richten op wat goed is in je leven, in plaats van op wat niet goed is. Ook gaan we je uitdagen om op zoek te gaan naar je kwaliteiten en je talenten en naar hoe je deze meer kunt gebruiken in je dagelijks leven. In het praktijkgedeelte doen we oefeningen met de paarden, zoals het paard een halster omdoen en er een stuk mee lopen, het over een hindernis laten springen, enzovoort. Doordat wij vertellen wat we zien gebeuren bij de paarden, word je je meer bewust van wat voor effect je gedrag en lichaamstaal hebben op het paard. Vervolgens kun je oefenen en uitproberen hoe je door je anders te gedragen, een andere reactie kunt krijgen van het paard. Deze inzichten kun je ook gebruiken in je ‘echte’ leven, want wat werkt bij de paarden werkt vaak ook bij mensen om je heen.
Bij een individueel traject bepalen we samen met jou wat we gaan doen. We kunnen gaan dieper in op je klachten en werken doelgericht naar wat je wil bereiken. Hierbij leveren wij individueel maatwerk.
Naar inhoudsopgave
Wat leer je zoal?
Een paar voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen:
- Grenzen aangeven
- Je talenten ontdekken en gebruiken
- Kleine stapjes zetten richting je doel
- Problemen oplossen
- Doorzettingsvermogen
- Zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen
- Nieuwe dingen ondernemen
- Genieten van kleine dingen
- Samenwerken
- Openheid
Naar inhoudsopgave
Wat voor soort opleiding hebben de hulpverleners gevolgd?
De groepen bij Paardkrachtig worden altijd gegeven door een ‘mensentrainer’ en een paardentrainer samen. Beiden zijn daarnaast opgeleid om therapie en coaching met paarden te geven volgens het model van EAGALA, een Amerikaanse organisatie die zich inzet om therapie en coaching met paarden wereldwijd op de kaart te zetten. De trainers volgen ook bijscholing en krijgen supervisie via EAGALA.
Voor individuele trajecten wordt er vaak met maar 1 hulpverlener gewerkt. Dit is iemand die voor zowel de mensen als paarden voldoende opleiding en ervaring heeft om beide rollen te vervullen. Onze hulpverleners hebben allemaal een HBO of WO opleiding voor de geestelijke gezondheidszorg en hebben dit meestal aangevuld met opleidingen voor verschillende therapie methoden
Naar inhoudsopgave
Wat moet ik aantrekken ?
Omdat de trajecten op een boerderij /manehge worden gegeven en je met de paarden aan het werk gaat, is het natuurlijk niet handig om je nieuwste kleren aan te trekken. Het beste is om lekker zittende kleding aan te trekken die eventueel ook vies mag worden. Trek stevige dichte schoenen aan, eventueel mogen gympies ook.
Naar inhoudsopgave
Hoe zit het met privacy?
Zie hiervoor ons privacybeleid
Naar inhoudsopgave