Persoonlijk maatwerk zonder wachttijden

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Dit kan een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf, zijn. Maar ook voor andere nare ervaringen die veel invloed hebben in je leven kan de methode gebruikt worden. Het is een therapie die met 2 of 3 sessies al heel veel verandering kan brengen en vaak veel makkelijker vol te houden is dan praattherapie.

Hoe gaat EMDR in z’n werk? 
Er wordt je gevraagd om aan de gebeurtenis terug te denken en de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens op te halen. Als je het niet wil hoef je er niet over te praten, alleen het er aan denken is al genoeg. Tijdens het ophalen van deze herinnering(en) gaat de therapeut je afleiden.
Meestal word gevraagd of je naar de hand van de therapeut wil blijven kijken, terwijl deze langzaam heen en weer gaat bewegen. 
 Een andere methode gebeurt door middel van ritmes tikken. Na elke set wordt er even rust genomen. Je wordt na elke set oogbewegingen gevraagd om je te concentreren op de meest opvallende verandering in de beelden, gevoelens of gedachten, waarna er een nieuwe set volgt.

Wat zijn de te verwachten effecten? 
De aangeboden sets oogbewegingen of bewegingen zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de beelden. Ze worden bijvoorbeeld waziger of kleiner. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Dit zorg er voor dat je in dagelijks leven veel minder last hebt van de nare ervaring(en)

EMDR met paarden
Wij zien dat EMDR met de inzet van paarden goed werkt voor de verwerking van nare ervaringen. Zelfs bij mensen die zijn vast gelopen bij reguliere EMDR, bijvoorbeeld door dissociatie, emotionele blokkades of te veel spanning. EMDR bij de paarden kan op meerdere manieren. Je kan bijvoorbeeld alleen naast het paard staan en de steun van het paard voelen, het met je handen stevig aaien, of naast het paard lopen in hetzelfde ritme. Ook kan je tijdens de EMDR op het paard zitten of liggen of rijdend een oefening doen. We bekijken steeds in overleg wat voor jou kan werken. We geven ook (intensieve) traumabehandeling in de natuur, waarbij je met een volle rugzak op pad gaat en je overbodige bagage op de Veluwe achterlaat. Dit kan eens per week, maar ook in een intensieve vorm enkele dagen achter elkaar meerdere uren per dag.

De combinatie van een natuurlijke omgeving, huid op huidcontact met een paard, interactief bezig zijn met een paard en de EMDR maakt dat bij de meeste mensen de spanning goed hanteerbaar blijft en ze beter in het hier en nu kunnen blijven. Ook krijgt het lichaam de kans om een ervaring op te doen die rechtstreeks in strijd is met het gevoel van onveiligheid en machteloosheid die tijdens het trauma is ervaren. Hierdoor kan iemand sneller door het trauma heen werken en een innerlijk gevoel van controle terug krijgen. Je kunt letterlijk de teugels weer in handen nemen!

Mogelijkheden bij Paardkrachtig
Je kunt EMDR sessies volgen zonder oefeningen met de paarden te doen, maar het werkt vaak nog sneller in combinatie met de paarden.  Neem contact op voor de mogelijkheden.

Opleiding
Bij voldoende animo starten wij een opleiding EMDR met paarden voor professionals. Interesse? Neem dan contact op of lees op de opleiding-pagina verder over de EMDR Workshops


Traumatherapie


Traumatherapie

Bij Paardkrachtig specialiseren wij ons in (intensieve) traumatherapie met de inzet van paarden. Wij passen voornamelijk EMDR toe, maar ook elementen uit bijvoorbeeld de cognitieve gedragstherapie en schematherapie. EMDR met […]

Lees meer

Opleiding


Opleiding

  Opgeven kan door het volgende formulier in te vullen:    Opgave formulier   Traumabehandeling met paarden – tweedaagse training Deze training is voor (GGZ)professionals die een gedegen scholing hebben […]

Lees meer

Onderzoek


Onderzoek

Er is al veel onderzoek gedaan naar EMDR, en ook is er het een en ander bekend over de therapeutische waarde die paarden kunnen hebben. Wat precies de toegevoegde waarde […]

Lees meer