Persoonlijk maatwerk zonder wachttijden

Professionals

Geen knuffelsessie
Therapie met paarden?  Dat is toch borstelen en knuffelen of therapeutisch paardrijden voor gehandicapten?

Bij Paardkrachtig is dat het zeker niet. Wij gebruiken bewezen effectieve behandelmethoden en zetten de paarden daarbij in als extra middel. De manier waarop wij dit doen is het beste te vergelijken met de manier waarop men in de reguliere GGZ een psychomotorische therapie in zou zetten. Mensen krijgen opdrachten die ze moeten uitvoeren met de paarden. Deze opdrachten zijn toegespitst op hun behandeldoelen en dienen als gedragsexperimenten en ervaringsgerichte opdrachten om nieuwe gedrag in de praktijk te brengen.

Wij voeren ook wetenschappelijk onderzoek uit naar de werkzame bestanddelen van de inzet van paarden bij traumabehandeling.

Focus op toegankelijkheid
Paardkrachtig is onder meer opgericht vanuit het gedachtegoed dat hulpverlening veel toegankelijker zou moeten worden. Door het op een positievere en minder klinische manier aan de doelgroep te presenteren, de nadruk te leggen op doen in plaats van op praten, maar ook door deze dicht bij de mensen aan te bieden: op een boerderij in plaats van een GGZ-instelling. Echter wel met de kennis en vaardigheden van GGZ professionals.

Door de jaren heen zijn we naast preventieve trainingen ook behandeltrajecten gaan aanbieden door goed geschoolde professionals met de nadruk op traumabehandeling en het bevorderen van oplossingsvaardigheden en zelfredzaamheid. We hebben onze doelgroep uitgebreid van jongeren naar kinderen, jongeren en volwassenen.

Doelgroep

 • Groepen gericht op:
  • Assertiviteit
  • Zelfbeeld ( COMET)
  • Levensvaardigheden (preventieve zorg)
 • Individuele therapie voor onder andere:
  • Psychotrauma
  • Angstklachten
  • Dwangklachten
  • Stemmingsklachten
  • Emotieregulatie
  • Faalangst of weinig zelfvertrouwen;
  • Kinderen van ouders met psychische- of verslavingsproblemen (KOPP/KVO)
  • Jongeren met teruggetrokken (internaliserend) gedrag of die gepest worden

Mocht er co-morbide sprake zijn van een licht verstandelijke beperking, eetproblematiek of ontwikkelingsproblematiek dan is dit geen contra-indicatie.

Met name richt Paardkrachtig zich op mensen die met traditionele praattherapieën niet bereikt worden of hier niet op reageren omdat ze het moeilijk vinden om over zichzelf te praten, of juist de neiging hebben tot overrationaliseren. Wij merken dat we via de paarden gemakkelijker een ingang vinden omdat de focus minder op henzelf ligt. 

Ook is onze groepstraining erg geschikt voor degenen die het gevoel hebben vast te zitten en het moeilijk vinden om nieuwe stappen te zetten. De positieve insteek, de nadruk op doen in plaats van op praten en de aanpak met de paarden die mensen uit hun ‘comfort zone’ haalt en hen stimuleert om nieuwe, creatieve oplossingen te vinden, blijkt hierbij bijzonder succesvol.

Meer info?
Wilt u weten of Paardkrachtig iets voor uw cliënt kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

Scholing voor professionals
Wij bieden ook bijscholing en workshops voor professionals om kennis te maken met ons aanbod en manier van werken.

 

 


Traumatherapie


Traumatherapie

Bij Paardkrachtig specialiseren wij ons in (intensieve) traumatherapie met de inzet van paarden. Wij passen voornamelijk EMDR toe, maar ook elementen uit bijvoorbeeld de cognitieve gedragstherapie en schematherapie. EMDR met […]

Lees meer

Opleiding


Opleiding

  Opgeven kan door het volgende formulier in te vullen:    Opgave formulier   Traumabehandeling met paarden – tweedaagse training Deze training is voor (GGZ)professionals die een gedegen scholing hebben […]

Lees meer

Onderzoek


Onderzoek

Er is al veel onderzoek gedaan naar EMDR, en ook is er het een en ander bekend over de therapeutische waarde die paarden kunnen hebben. Wat precies de toegevoegde waarde […]

Lees meer