Persoonlijk maatwerk zonder wachttijden

Zorgverzekering: natura of restitutie?

Aan het einde van dit jaar mag je weer wisselen van verzekeraar. Wanneer je gaat zoeken naar zorgverzekeraars lees je al snel iets over een naturapolis of een restitutiepolis. Hoe werkt dit?

Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners, zoals ziekenhuizen, klinieken en GGZ-instellingen. De verzekeraar spreekt met hen af hoeveel behandelingen zij mogen uitvoeren en voor welk bedrag. Dit heet ‘gecontracteerde zorg’. De rekening gaat rechtstreeks van de zorgverlener naar de zorgverzekeraar. Jij betaalt alleen het eigen risico.

Bij een naturapolis wordt de zorg alleen voor 100% vergoed wanneer het gaat om een zorgverlener met een contract. Ga je naar een zorgverlener die geen contract heeft met jouw verzekeraar krijg je vaak maar een deel van de rekening vergoed. Je betaalt je eigen risico. Van het bedrag wat dan overblijft krijg je een bepaald percentage vergoed. Het andere deel betaal je zelf.

Bij een restitutiepolis mag je zelf kiezen naar welke zorgverlener je wil gaan en hoef je bijna nooit zelf te betalen, mits de zorgverlener een marktconform tarief vraagt. De premie van de restitutiepolis is meestal hoger dan die van een naturapolis.

Om het dan nog iets ingewikkelder te maken zijn er tegenwoordig ook de combinatiepolis en de budgetpolis.  De budgetpolis is een naturapolis met nog meer beperkingen in keuze van zorgverlener, maar vaak wel een lagere premie. De combinatiepolis is een mengvorm tussen de naturapolis en de restitutiepolis. Voor sommige zorgsoorten geldt dat je alleen vergoeding krijgt bij zorgverleners met een contract (natura). En bij sommige zorgsoorten krijg je alles vergoed (restitutie).

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de regels rondom de namen van polissen aangescherpt. Een restitutiepolis mag alleen nog maar zo heten wanneer alle niet-gecontracteerde zorg wordt vergoed.

Paardkrachtig heeft op dit moment geen contracten. Wil je volgend jaar ons als zorgverlener? Dan loont het mogelijk om te wisselen naar een restitutiepolis. Op de website van de Consumentenbond vind je een overzicht van alle restitutiepolissen:

https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/restitutiepolis


Traumatherapie


Traumatherapie

Bij Paardkrachtig specialiseren wij ons in (intensieve) traumatherapie met de inzet van paarden. Wij passen voornamelijk EMDR toe, maar ook elementen uit bijvoorbeeld de cognitieve gedragstherapie en schematherapie. EMDR met […]

Lees meer

Opleiding


Opleiding

Hieronder vindt je informatie over onze beide cursussen en workshop.Wij geven een combinatiekorting voor degenen die beide cursussen volgen.  De docenten zijn Annelies Boers (GZ-psycholoog) en Nathalie van Koesveld (ggz-agoog/hypnotherapeut). […]

Lees meer

Onderzoek


Onderzoek

Er is al veel onderzoek gedaan naar EMDR, en ook is er het een en ander bekend over de therapeutische waarde die paarden kunnen hebben. Wat precies de toegevoegde waarde […]

Lees meer