Persoonlijk maatwerk zonder wachttijden

Verdiepingscursus Traumabehandeling met paarden

Deze cursus is voor professionals die een gedegen scholing hebben in traumabehandeling, beschikken over praktijkervaring, en zich graag verder willen specialiseren om traumabehandeling met paarden te kunnen geven. Hierbij is het ook nodig dat je voldoende ervaring hebt met paarden, omdat je verantwoordelijk bent voor de veiligheid van jezelf, de paarden en de cliënt.

De basis in onze traumabehandelingen is EMDR, daarom maakt dat ook een groot onderdeel uit van deze cursus. We gaan er van uit dat je beschikt over de meest recente inzichten voor de klinische praktijk en dat je kennis hebt van methodieken als Imaginaire exposure, contra-conditionering en Imaginaire Rescripting. Mocht je dit niet hebben dan kun je eerst onze opfriscursus volgen.
Wij focussen ons in de verdiepingscursus vooral op hoe je het effectief paard inzet voor deze behandeling.

 

In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Het koppelen van de theoretische achtergronden en meest recente inzichten van de verschillende traumabehandelingen aan de eigenschappen van de paarden
 • Beargumenteren waarom en hoe paarden daarin een toegevoegde waarde hebben
 • De indicaties en contra-indicaties voor traumabehandeling met paarden
 • Het doelmatig inzetten van het paard voor het verminderen van traumaklachten.
 • Weten waar de grenzen van je eigen kunnen liggen en die van het paard.
 • Kennis en handvatten om dissociatie tegen te gaan
 • Veel filmmateriaal om e.e.a. te illustreren

Na afloop van de cursus weet je het paard effectief in te zetten in de traumabehandeling op 1 of meer van de verschillende manieren:

 1. Met een paard dat los beweegt in de ruimte
 2. Met een paard dat door de cliënt vastgehouden en begeleid wordt
 3. Cliënt zit of ligt op het stilstaande paard
 4. Cliënt zit op het bewegende paard
 5. Cliënt zit samen met de therapeut op het bewegende paard

Tijdens de cursus gaan wij natuurlijk ook oefenen met de paarden. Na de eerste twee cursusdagen vragen wij dat je zelf aan de slag gaat en dit gaat filmen. We gebruiken in de laatste 2 dagen de middag om dit filmmateriaal samen te bekijken. Je kunt na afloop het geleerde zelfstandig, al dan niet onder supervisie, in de praktijk brengen. Dit door zelf traumabehandelingen te geven of ondersteuning aan een traumabehandeling te bieden, bijvoorbeeld als vaktherapeut of CGW’er.

 

Vooropleiding

 • Hbo-opleiding binnen de geestelijke gezondheidszorg of vergelijkbaar
 • Basiskennis van en ervaring met EMDR en/of Imaginaire Exposure
 • Enkele jaren ervaring met paarden, op de grond dan wel onder zadel

 

Vaktherapeuten en CGW’ers (of vergelijkbaar) die samenwerken met een traumabehandelaar zijn ook welkom zodat je binnen jouw vakgebied beter kan aansluiten bij de traumabehandelingen. Omdat de toepassing met paarden erg nieuw is en specifieke kennis vraagt, geven wij er wel de voorkeur aan dat je als behandelteam komt, zodat je de kennis die je opdoet ook samen kunt implementeren.

Wij weten dat sommige therapeuten samenwerken met een paardenspecialist, bijvoorbeeld vanuit het EAGALA model of omdat zij zelf te weinig kennis en ervaring hebben met paarden. Deze paardenspecialist richt zich dan vooral op de inzet van het paard en de fysieke veiligheid. Wij staan zeker open voor degene die deze rol vervult; je kan dan als behandelteam samen de cursus volgen.

 

Praktisch

Kosten: 900 euro (inclusief thee/koffie en lunch)
Data: 6&7 november, 12 en 19 december. van 9.30 – 17.00 uur

Locatie: Wildekampseweg 82 a in Wapenveld

Minimum aantal deelnemers: 8

Maximum aantal deelnemers: 20

Early bird: Geef je op voor 1 februari en betaal 850 euro

Combi korting: Geef je op voor beide cursussen en betaal 1200 euro

 

De docenten zijn Annelies Boers (GZ-psycholoog), Anne Lankester (psycholoog NIP) en Nathalie van Koesveld (hypnotherapeut). Op onze Team-pagina lees je meer over hen. 


Traumatherapie


Traumatherapie

Bij Paardkrachtig specialiseren wij ons in (intensieve) traumatherapie met de inzet van paarden. Wij passen voornamelijk EMDR toe, maar ook elementen uit bijvoorbeeld de cognitieve gedragstherapie en schematherapie. EMDR met […]

Lees meer

Opleiding


Opleiding

Hieronder vindt je informatie over onze beide cursussen en workshop.Wij geven een combinatiekorting voor degenen die beide cursussen volgen.  De docenten zijn Annelies Boers (GZ-psycholoog) en Nathalie van Koesveld (ggz-agoog/hypnotherapeut). […]

Lees meer

Onderzoek


Onderzoek

Er is al veel onderzoek gedaan naar EMDR, en ook is er het een en ander bekend over de therapeutische waarde die paarden kunnen hebben. Wat precies de toegevoegde waarde […]

Lees meer