EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van beschadigende ervaringen. Dit kan een schokkende ervaring zijn, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. Maar ook voor andere nare ervaringen waardoor je onzeker bent geworden kan de methode gebruikt worden. Het is een therapie die met 2 of 3 sessies al heel veel verandering kan brengen en vaak veel makkelijker vol te houden is dan praattherapie.

Hoe gaat EMDR in z’n werk? 
Er wordt je gevraagd om aan de gebeurtenis terug te denken en de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens op te halen. Als je het niet wil hoef je er niet over te praten, alleen het er aan denken is al genoeg. Tijdens het ophalen van deze herinnering(en) gaat de therapeut je afleiden.
Meestal vraagt de therapeut je om naar zijn hand te blijven kijken, terwijl deze langzaam heen en weer gaat bewegen. 
 Je wordt na elke set oogbewegingen gevraagd om je te concentreren op de meest opvallende verandering in de beelden, gevoelens of gedachten, waarna er een nieuwe set volgt.

Wat zijn de te verwachten effecten? 
EMDR maakt gebruikt van het natuurlijk verwerkingsmechanisme van je brein. Wat er gebeurt is dat de nare herinnering en de afleidende taak tegelijk in je werkgeheugen zitten. Deze twee taken gaan als het ware de concurrentie met elkaar aan. Omdat ze niet allebei in je werkgeheugen passen, wordt de emotionele lading er als eerste uitgekieperd. De herinnering wordt heel snel minder naar en minder levendig. Uiteindelijk wordt deze terug opgeslagen in het lange termijn geheugen zonder de nare lading en levendigheid. 

Mogelijkheden bij Paardkrachtig
De EMDR wordt bij Paardkrachtig gegeven door Anne Lankester en Annelies Boers. Beide zijn psycholoog en hebben de volledige EMDR opleiding afgerond. Bij Paardkrachtig zijn er meerdere mogelijkheden om EMDR met paarden te krijgen. Afhankelijk van je wens en hulpvraag kan je oefeningen doen naast, maar ook op het paard. Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid om op of naast het paard de Veluwe op te gaan om daar je trauma’s achter je te laten. Op dit moment zijn wij ook een intensieve vorm van EMDR met paarden aan het ontwikkelen. Hierbij is het mogelijk om de sessie die normaal gesproken over langere tijd verspreid zijn in één of twee dagen te volgen. Zo wordt het krijgen van EMDR met paarden ook bereikbaar voor mensen die verder weg wonen. Dit is in overleg ook in het weekeinde mogelijk en als het nodig is helpen we je met het regelen van een slaapplek.


Jongeren


Super leuk en iets waar je echt wat aan hebt!

Even niet zo happy? Iedereen heeft er wel eens last van, niet lekker in je vel zitten. Je verkering is misschien net uit, het loopt niet lekker op school of thuis is weinig gezelligheid. Voor iedereen voelt dat anders, de een is somber of voelt zich onzeker, de ander huilerig of boos.

Lees meer

Ouders


Geef uw kind een steuntje in de rug

“Wegens interne verbouwing gesloten”. Opgroeien gaat nooit zonder slag of stoot. Leren omgaan met anderen, veranderingen en tegenslag kunnen moeilijk zijn voor kinderen. Vooral de puberteit is een ingewikkelde en heftige tijd voor opgroeiende kinderen én hun ouders.

Lees meer

Professionals


Toegankelijke ondersteuning voor kwetsbare jongeren

Voorkomen is beter dan genezen. Kinderen en jongeren vormen een belangrijke doelgroep als het gaat om het voorkomen van gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Juist in de jeugd vindt een groot deel van de identiteitsvorming plaats en worden belangrijke…

Lees meer