Oplossingsgerichte Therapie

Beginnen bij het einde
Wat is je doel? Waar wil jij heen? Waar wordt je blij van?  Bij oplossingsgerichte therapie wordt er niet heel uitgebreid naar het probleem gekeken, maar juist naar de oplossing(en) om je doel(en) te bereiken. De therapeut sluit aan bij wat jij wil bereiken en samen ga je op zoek naar wat er nodig is om dat te doen. Je begint dus bij het einddoel wat je voor ogen hebt.

Concreet en kort
Deze vorm van werken is een respectvolle, snelle én vriendelijke benadering, waarbij er vooral gekeken wordt naar situaties waar in een probleem niet of minder speelt. Deze situaties bieden vaak inzichten voor de oplossing, omdat die weergeven welke vaardigheden je al in huis hebt.  Zowel hulpverleners als cliënten vinden oplossingsgerichte therapie een aantrekkelijke manier van werken, omdat ze samen de problemen op een hele concrete manier kunnen aanpakken en positieve veranderingen in korte tijd zichtbaar worden.

Uitgangspunten

  1. Als iets werkt, doe er dan meer van.
  2. Als iets niet werkt, doe er dan minder van; doe dan iets anders.
  3. De oplossing hoeft geen verband te hebben met het probleem. Denk dus niet alleen in rechte lijnen.
  4. Verandering vindt voortdurend plaats en is onvermijdelijk: alles verandert altijd.
  5. Als iets niet kapot is, repareer het dan niet.
  6. ‘Zoom in’, vertraag en vraag naar details: kleine stapjes kunnen voor grote veranderingen zorgen.

Deze manier van werken is heel goed te combineren met de andere methoden die wij gebruiken. Een leuk extra effect is dat kinderen en jongeren heel creatief worden in het vinden van oplossingen. Daar hebben zij hun hele leven profijt van!

 

 


Jongeren


Super leuk en iets waar je echt wat aan hebt!

Even niet zo happy? Iedereen heeft er wel eens last van, niet lekker in je vel zitten. Je verkering is misschien net uit, het loopt niet lekker op school of thuis is weinig gezelligheid. Voor iedereen voelt dat anders, de een is somber of voelt zich onzeker, de ander huilerig of boos.

Lees meer

Ouders


Geef uw kind een steuntje in de rug

“Wegens interne verbouwing gesloten”. Opgroeien gaat nooit zonder slag of stoot. Leren omgaan met anderen, veranderingen en tegenslag kunnen moeilijk zijn voor kinderen. Vooral de puberteit is een ingewikkelde en heftige tijd voor opgroeiende kinderen én hun ouders.

Lees meer

Professionals


Toegankelijke ondersteuning voor kwetsbare jongeren

Voorkomen is beter dan genezen. Kinderen en jongeren vormen een belangrijke doelgroep als het gaat om het voorkomen van gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Juist in de jeugd vindt een groot deel van de identiteitsvorming plaats en worden belangrijke…

Lees meer