EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Dit kan een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf, zijn. Maar ook voor andere nare ervaringen die veel invloed hebben in je leven kan de methode gebruikt worden. Het is een therapie die met 2 of 3 sessies al heel veel verandering kan brengen en vaak veel makkelijker vol te houden is dan praattherapie.

Hoe gaat EMDR in z’n werk? 
Er wordt je gevraagd om aan de gebeurtenis terug te denken en de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens op te halen. Als je het niet wil hoef je er niet over te praten, alleen het er aan denken is al genoeg. Tijdens het ophalen van deze herinnering(en) gaat de therapeut je afleiden.
Meestal word gevraagd of je naar de hand van de therapeut wil blijven kijken, terwijl deze langzaam heen en weer gaat bewegen. 
 Een andere methode gebeurt door middel van een koptelefoon waarbij geluiden afwisselend rechts en links worden aangeboden. Na elke set wordt er even rust genomen. Je wordt na elke set oogbewegingen gevraagd om je te concentreren op de meest opvallende verandering in de beelden, gevoelens of gedachten, waarna er een nieuwe set volgt.

Wat zijn de te verwachten effecten? 
De aangeboden sets oogbewegingen of geluiden zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de beelden. Ze worden bijvoorbeeld waziger of kleiner. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Dit zorg er voor dat je in dagelijks leven veel minder last hebt van de nare ervaring(en)

Mogelijkheden bij Paardkrachtig
De EMDR wordt bij Paardkrachtig gegeven voor Anne Lankester en Annelies Boers. Beide zijn psycholoog en hebben de volledige EMDR opleiding afgerond. Je kunt EMDR sessies volgen zonder oefeningen met de paarden te doen, maar het is heel goed te combineren met een groepstraining of individueel traject waarbij er wel met de paarden wordt gewerkt.  Neem contact op voor de mogelijkheden.


Jongeren


Super leuk en iets waar je echt wat aan hebt!

Even niet zo happy? Iedereen heeft er wel eens last van, niet lekker in je vel zitten. Je verkering is misschien net uit, het loopt niet lekker op school of thuis is weinig gezelligheid. Voor iedereen voelt dat anders, de een is somber of voelt zich onzeker, de ander huilerig of boos.

Lees meer

Ouders


Geef uw kind een steuntje in de rug

“Wegens interne verbouwing gesloten”. Opgroeien gaat nooit zonder slag of stoot. Leren omgaan met anderen, veranderingen en tegenslag kunnen moeilijk zijn voor kinderen. Vooral de puberteit is een ingewikkelde en heftige tijd voor opgroeiende kinderen én hun ouders.

Lees meer

Professionals


Toegankelijke ondersteuning voor kwetsbare jongeren

Voorkomen is beter dan genezen. Kinderen en jongeren vormen een belangrijke doelgroep als het gaat om het voorkomen van gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Juist in de jeugd vindt een groot deel van de identiteitsvorming plaats en worden belangrijke…

Lees meer